Imaginează-ți cum ar fi dacă nu te-ai mai îngrijora pentru felul în care te alimentezi, dacă n-ai mai fi îngrozit că te îngrași, că ai mâncat prea mult, că n-ai mâncat corect și nici nu ai mai avea sentimente de vinovăție și senzații de rău vis-a-vis de felul în care te-ai hrănit.
Cu siguranță ai trăi mult mai liniștit și împăcat. Stiu că pare de domeniul SF, dar nu e.
Asta deoarece există o abordare pe care dacă o aplici, te scapă de toată nefericirea cauzată de modul în care te raportezi la mâncare. Și am să-ți spun mai departe despre ce e vorba.
Numele conceptului în engleză e Mindful Eating (îmi place cum sună) .
La ce se referă Mindful Eating?
Mindful eating înseamnă să experimentezi mâncatul astfel încât să fii complet ancorat în momentul prezent, implicându-ți toate simțurile în această experiență.
Mindless eating e opusul și are în centru acțiunile realizate pe pilot automat. Sunt exact acele obiceiuri care ne realizează suita de probleme legate de alimentație și în consecință directă, problemele legate de aspectul fizic.
Pot asemăna aceste obiceiuri cu cel al condusului. Te urci la volan, pornești motorul și te îndrepți spre casă fără a mai fi atent cand apeși frâna, semnalizezi stânga, schimbi în a 2-a sau că îl înjuri pe cel care-ți taie calea. 🙂
La fel e și cu alimentația. Ești obișnuit să mănânci la ora 8 seara, o faci fără a conștientiza acțiunea. Nu te mai întrebi dacă ți-e foame sau nu. Nu ești atent la senzațiile ce ți le oferă alimentele și corpul tău, dacă ești sătul sau nu. Când ești obosit, ai obiceiul de a te relaxa mâncând o ciocolată sau o pungă de chipsuri privind la TV, fără a-ți pune întrebarea dacă organismul tău are nevoie de alimentele respective.
Mindful Eating vine așadar în intâmpinarea unor astfel de obiceiuri care-ți sabotează obiectivele legate de aspectul fizic și îți tulbură starea de bine, prin intermediul conștientizării si asumării.
Susan Albers, psiholog specializat în acest domeniu, numește câteva din caracteristicile Mindful Eating:
- Să fii conștient de felul în care mănânci
- Să îți cunoști indicatorii de foame și sațietate
- Să simți și să savurezi mâncarea- să o deguști cu adevărat
- Să fii atent la procesul de alimentație – de exemplu să îți observi mâna ce ridică furculița
- Să înțelegi declanșatorii emoționali – emoțiile care e determină să mănânci sau să nu mănânci
- Să mănânci pentru a-ți hrăni corpul
- Să adopți o atitudine conștientă, una în care nu te judeci
- Să fii prezent și conștient de apetitul tău pe măsură ce se schimbă
- Să fii conștient de alegerile pe care le faci
- Să fii un observator a felului în care gândești despre mâncare
- Să renunți la gândurile critice
- Să dai atenție senzațiilor pre și post masă
- Să încadrezi mâncarea pentru ceea ce e mai degrabă decât să o etichetezi ca fiind bună sau rea
- Să îți accepți corpul așa cum e
Aplicând acest proces, îți va fi ușor să identifici tipare de comportament legate de alimentație, obiceiuri alimentare care te îndepărtează de obiectivele legate de aspectul fizic. De asemenea, îți creezi obiceiurile care te duc mai aproape de ceea ce îți dorești și te bucuri de alimentele care îți plac, fără sentimente de vinovăție și lipsă de control.
Iar asta pentru mine se traduce în libertate și bucurie. Libertatea și bucuria necesare pentru a-mi construi existenta pe care mi-o doresc.
Te indemn sa faci la fel ! Fii artistul vietii tale!
Cu drag,
Roxi.
P.S. Mă interesează dacă ești curios să cunoști mai multe despre genul de abordare discutat în articol.
Te rog lasă-mi un comment mai jos dacă ai trecut și tu prin experiența dietelor eșuate.
De asemenea, dacă ți-a placut, dă un „share”, pentru că sunt sigură că există și alți oameni care s-au săturat de ciclul neîntrerupt al dietelor restrictive și care vor să încerce o altă abordare.
Pingback: Cum te ajută păstrarea unui jurnal când vrei să slăbești - Roxi Florea