Multe persoane apelează la diete drastice și regimuri alimentare diverse, în speranța că vor avea rezultate în timp scurt. Insă de foarte puține ori ele au efectele dorite.
Depui un imens efort de voință, acumulezi frustrări, iar pe termen lung nu obții ce-ți dorești. Din contră, e probabil să acumulezi kilograme în plus.
Din acest motiv, nu sunt adepta dietelor. Cred însă într-un proces de slăbire sănătos atât din punct de vedere fizic, cât si psiho-emoțional, bazat pe schimbarea obiceiurilor alimentare.
Am scris intr-un articol anterior despre acest lucru.
Păstrarea unui jurnal te poate ajuta enorm in acest proces.
Știu că ești sceptic în privința importanței scrierii unui jurnal, mai ales unul ce vizează alimentația. Foarte probabil că păstrarea lui te duce cu gandul la oracolele completate în copilărie si ti se pare o prostie, însă e vorba de cu totul altceva. 🙂
Jurnalul la care mă refer aici nu e despre simpla enunțare a ceea ce ai făcut în ziua respectivă și înregistrarea alimentelor consumate. Ci are în centru identificarea gândurilor și emoțiilor din jurul acțiunilor.
Și eu am fost sceptică. Dar am avut declick-ul în timp ce participam la un workshop pe tema inteligenței emoționale. Păstrarea unui jurnal era menționat acolo ca fiind unul dintre obiceiurile recomandate pentru dezvoltarea ei.
Am avut dubii, dar am fost curioasă si am testat ideea. Am început să scriu. Zilnic. Și pe măsură ce notam, am identificat beneficiile uriașe pe care mi le aduce.
Ce am realizat păstrând un jurnal al alimentației ?
- Am constatat cu surprindere că obișnuiam să mănânc mai mult decât credeam.
- Am conștientizat că deși mă hrăneam “sănătos”, exageram uneori cu anumite alimente foarte bogate caloric, cum sunt nucile, caju sau fructele uscate.
- Mi-am dat seama că în 50% din timp obișnuiam să mănânc foarte repede, inconștient, cu gândul în cu totul altă parte, fără să savurez, din alte motive decât de foame.
- Am conștietizat ce emoții sunt asociate cu diverse obiceiuri alimentare, de exemplu pofta ucigașa de dulce în condiții stres.
- Am realizat cât de mult îmi influențează contextul social alegerile în materie de alimentație.
Identificările facute mi-au oferit o vedere de ansamblu clară a modului în care mă hrănesc. Iar asta m-a determinat sa iau mai usor deciziile în mod conștient , în acord cu obiectivele mele. Totodata mă bucur mai mult de mâncarea în sine.
Ce dobândești scriind un jurnal?
- Ai o evidență asupra acțiunilor și emoțiilor tale
Un prim aspect e că de multe ori ai tendința să subestimezi cât mănânci.
Alt aspect e că foarte rar realizezi că nu mănânci pentru că ți-e foame, ci din cu totul alte motive – stres, plictiseală, context social, poftă, obișnuință.
Notând aceste elemente, poți identifica motivele pentru care ai mâncat și ține evidența a ce și cât ai mâncat. O dată ce ai făcut conștientizările, îți va fi mult mai ușor să faci schimbările de care ai nevoie.
2. Identifici tipare de comportament
Pe măsură ce devii conștient de cum te alimentezi, vei observa că există legături între anumite contexte și comportamentul tău. De exemplu, mânânci dulciuri când ajungi acasă după o zi de muncă ca să te relaxezi sau să te recompensezi.
Cunoscând contextul, poți planifica să nu mai faci asta prin utilizarea de alternative: nu păstrezi dulciuri în casă, ieși la o plimbare, faci o baie să te relaxezi sau orice crezi că funcționează pentru tine.
3. Ȋți crește încrederea în tine pe măsură ce identifici realizările
Când ai totul notat, îți observi și progresul în timp. Iar identificarea realizărilor te ajută să îți ridici nivelul încrederii în tine și să îți păstrezi motivația.
4. Poți planifica mult mai ușor schimbările
Cum să ții un jurnal al alimentației ?
Susan Albers, specializată în probleme de alimentație și slăbit, recomandă concentrarea asupra felului în care te simți, mai degrabă decât ce și cât de mult ai mâncat. Ea propune un set de întrebări în acest scop:
- Când am mâncat? Momentul în care ai simțit emoția sau ai mâncat.
- Unde am mâncat? Locul și persoanele cu care erai.
- Pe o scară de la 1 la 10, cât de foame imi era?
- Ce am mâncat? Fii specific, dar nu te concentra foarte mult pe acest aspect.
- Ce senzații/emoții am avut inainte sa mananc? Poftă , foame, nervi, plictiseală etc? Descrie cât mai în detaliu.
- Cum m-am simțit după ce am mâncat ?
Desigur, e important să răspunzi cât mai sincer la întrebări, fără a te cenzura. Și bineînteles, ești liber și chiar te sfătuiesc să notezi orice alte lucruri pe care le consideri relevante.
Eu obișnuiesc să notez și ce anume aș schimba în felul în care m-am alimentat. De asemenea, țin evidența reușitelor, aspecte de care sunt mulțumită și pe care vreau să le păstrez.
Dă-ți voie să te cunoști și în același timp fii deschis, liber și creativ în acest proces, pentru că… Ești artistul vieții tale, nu-i așa? 🙂
Te îmbrățișez cu drag,
Roxi.
PS: Vreau să știu dacă te ajută acest gen de articole, ce-ți oferă elemente practice pentru schimbările ce ți le dorești.
Dă-mi un răspuns la articol mai jos, într-un comentariu, și spune-mi în ce sens îți stârnește interesul și ce ți-ai mai dori să afli legat de acest subiect.
De asemenea, dacă ți-a placut, dă un „share” – pentru că sunt sigura că exista oameni care au nevoie să cunoasca mai mult și să acționeze din perspectiva asta.
Pingback: De ce dietele drastice nu funcționează și ce alternativă există - Roxi Florea
Pingback: 3 Ritualuri prin care îți sporești Puterea Personală și devii mai eficient(3) - Roxi Florea