You are currently viewing Cât de mult (nu) te ajută cunoștintele de nutriție când mănânci pe fond de stres

Cât de mult (nu) te ajută cunoștintele de nutriție când mănânci pe fond de stres

Multe persoane își schimbă comportamentul alimentar când sunt stresate. Unele nu mănâncă deloc , în timp ce altele mănâncă excesiv pe fond de stres.

Obiceiul meu era să mănânc mult când eram stresată.

 Experiența decisivă s-a petrecut în urmă cu 3 ani. Traversam una dintre cele mai agitate  perioade din viața mea, sursa generatoare de stres fiind mediul profesional.

Stii acea senzație când te simți copleșit de toate gândurile negative și tot ce îți dorești e să ai un moment al tău în care să te poți relaxa?

Sub presiunea pe care o resimțeam zilnic de dimineață până la ora 18, tot ce îmi doream era să ajung acasă, să fiu singură, să mă relaxez.

Modalitatea prin care mă linișteam nu era cea mai potrivită din păcate.

Mâncarea era refugiul meu, momentul meu de plăcere și relaxare după ziua grozav de apăsătoare.

Ȋmi pregăteam cina și mâncam. Ȋnsă nu mă rezumam la porția pregătită. Intram într-o zonă obscură în care pierdeam controlul. Ȋncetam să mănânc abia când mă simțeam prea plină.

Episoadele astea au rulat aproape 3 luni  până când m-am trezit.

Cum m-am trezit? Din păcate, cu un șoc. Mai multe persoane mi-au spus că mă îngrășasem. Inițial n-am acceptat. Mă mințeam spunându-mi că mi-a crescut masa musculară. Dar nu era așa.

Ȋn cele din urmă, după ce am depășit starea de șoc, n-am avut încotro decât să recunosc adevărul. Mă îngrășasem mai mult de 5 kg într-un timp extrem de scurt. Iar pentru cineva care are drept preocupare principală sportul și nutriția, crede-mă că adevărul ăsta poate fi foarte dureros.

Am avut sentimentul că mi s-a luat un văl de pe ochi. Am realizat că poți să practici sport în mod regulat, să mănânci alimente sănătoase și totuși să te îngrași. Cunoștințele teoretice în domeniul fitness și nutriție nu m-au ajutat suficient în condițiile de față.

Ce-am omis așadar? Nu luasem în considerare faptul că ai nevoie și de altfel de abilități pentru a avea o alimentație echilibrată.  E vorba despre abilitățile ce țin de inteligența emoțională.

Ȋn momentul în care am conștientizat puternica legătură ce exista între nivelul de stres și felul în care mă alimentam, am căutat soluții și am luat măsuri în acest sens.

Ce am făcut în perioada următoare?

  • Am identificat elementele care-mi indică faptul că sunt stresată : fizic ( bătăi rapide ale inimii, mâini și picioare reci), comportamental (tendința de izolare, dorm puțin, simt să mănânc mult), cognitiv (nu mă pot concentra, am multe gânduri negative) și emoțional (irascibilitate)

La ce mă ajută să cunosc semnalele stresului?

  • Mă ajută să prevăd situațiile în care s-ar putea să mănânc mai mult – în cazul de față era masa de seara

 Ce soluție aplic?

  • Planific felul în care gestionez momentul problematic:
    • Hotărăsc din timp ce și cât mănânc astfel încât să nu fie nevoie să iau decizia privind alimentația în acel moment
    • Organizez altă activitate care știu că mă relaxează: plimbare în aer liber, imi terorizez motanul 🙂 , pictez, citesc sau meditez
    • Aleg o activitate care știu că-mi consumă adrenalina: ma antrenez 🙂

fontcandy-23 

Stresul apare inevitabil în viețile noastre, pe perioade mai scurte sau mai lungi, la diferite intensități.

Știu că nu ai o baghetă fermecată pentru a-l face să dispară. Ȋnsă stiu că poți să-i reduci efectul negativ pe care îl are asupra vieții și taliei tale.

Asta presupune să-ți dezvolți și folosești inteligența emoțională pentru a gestiona situațiile problematice: să știi cum se manifestă și cum îți influențează poftele, apetitul și deciziile alimentare.

Ce strategie poți aplica în acest sens?

Planul cuprinde 3 pași:

  1. <<Percep stresul astfel : …. >>

Identifică semnalele stresului. Poate părea o acțiune inutilă, însă de multe ori poți fi atât de prins în activitățile și gândurile tale încât nu-ți conștientizezi stările. Oferă-ți puțin timp să te observi.

Exemplu:

„ Ȋmi dau seama că sunt stresat prin observarea:

  • senzațiilor fizice: îmi bate inima mai repede, am mâini și picioare reci, îmi simt mușchii încordați
  • gândurilor: am gânduri negative, îmi fac griji, nu mă pot concentra
  • comportamentelor pe care le am – mănânc o ciocolată întreagă, îmi rod unghiile,nu pot să dorm
  •  stărilor – sunt agitat , nervos, irascibil”

 

  1. <<Previn mâncatul astfel : …. >>

Când cunoști faptul că ești stresat și felul în care te manifești, poți să previi situațiile în care e posibil să mănânci prea mult.

Exemplu:

„S-ar putea să mănânc ciocolată când clientul X pune presiune asupra mea.

Previn acest lucru prin:

  • observarea gândurilor pe care le am
  • evitarea luării unor decizii în acel moment”
  1. <<Mă pregătesc pentru a depăși momentul astfel : …. >>

E important să planifici din timp modul în care gestionezi situația, astfel încât să nu fii nevoit să iei decizii atunci. Cel mai simplu e să găsești o altă activitate prin care să te relaxezi.

Exemplu:

„Ȋn situația critică, când știu că e foarte probabil să mănânc  punga întreagă de bomboane, aleg în schimb să:

  • mă relaxez privind norii
  • ies la alergat

De asemenea, nu țin în casă bomboane.”

 

Odată ce redobândești sentimentul de control asupra acțiunilor tale, vei simți că poți depăși stresul fără mâncare.

Iar asta pentru mine înseamnă libertate. Pentru că ai libertatea de a alege acțiunile în acord cu obiectivele tale. Creează existența pe care ți-o dorești! Fii artistul vieții tale! 

 

Cu drag,

Roxi.

P.S. Sunt curioasă să știu dacă te-ai confruntat și tu cu experiențe asemănătoare și cum le-ai gestionat. Lasă-mi te rog un comment mai jos, de asemenea, dacă acest subiect ți-a stârnit interesul și în ce fel.

Sunt sigură că ai cunoștințe pe care le-ar putea interesa aspectului mâncatului pe fond de stres. Folosește butonul de <<share>> pentru a distribui articolul.

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns