Am discutat în articolul precedent despre ce reprezintă stresul și cum îți influențează sănătatea, deciziile alimentare și silueta:
Ce e stresul și de ce iți afectează silueta (1)
Acum îți voi vorbi despre câteva metode care îți pot de folos în perioadele când ești stresat.
Ȋn urmă cu 3 ani, când traversam o astfel de perioadă, am conștientizat efectul dezastruos pe care îl avea stresul asupra alimentației mele si nu numai. Astfel am început să caut și să testez modalități prin care să il gestionez mai bine.
Am descoperit 4 abordări pe care le aplic și azi.
- Relaxarea – tehnici de relaxare
Când se activează răspunsul „luptă sau fugi” (am explicat aici la ce se referă acesta) ritmul cardiac este accelerat, crește presiunea arterială și ritmul respirator. Primești o cantitate uriașă de sânge în mușchi, astfel încât organismul tău devine pregătit de luptă sau de fugă pentru a depăși pericolul.
Vestea bună e că deții și opusul reacției „luptă sau fugi”. E vorba de capacitatea de relaxare.
„Răspunsul de relaxare” (așa cum a fost numit de medicul cardiolog H.Bengson în anii `70) implică scăderea presiunii sangvine, a ritmului cardiac, a tensiunii musculare și a ritmului respirator, precum și senzația de calm.
Cum induci relaxarea ? Există tehnici diverse: tehnica respirației, antrenamentul autogen, relaxarea musculară progresivă, meditația.
Foarte eficient mi s-a părut antrenamentul autogen, însă e important să găsești metoda cea mai potrivită pentru tine. Găsești materiale pe internet despre aceste tehnici, e necesar doar să te documentezi puțin și să le aplici.
- Resetarea – schimbarea percepției
Percepția pe care o ai asupra unui eveniment sau situații îți influențează enorm nivelul de stres din organism.
Răspunsul „ luptă sau fugi” e foarte util în situații de pericol. Ȋnsă în zilele noastre, existența în sine prezintă o amenințare reală de prea puține ori și totuși el se activează. Acest lucru se întâmplă datorită percepției noastre vis-a-vis de un eveniment.
Ce e de făcut când realizezi că ești stresat?
E important să te concentrezi asupra lucrurilor pe care le poți schimba mai degrabă decât asupra celor cărora nu ai control. Cu alte cuvinte să îți muți atenția de pe problemă , pe găsirea soluțiilor.
Ȋn fața unei decizii alimentare, dacă gândul tău predominant e: „Sunt stresat, nu mă pot opri din mâncat.” ce crezi ca vei simți și vei face? Cel mai probabil te vei simți neputincios, iar asta te va determina să mănânci mai mult.
Dacă, în schimb, înlocuiești acest gând cu „Am alte opțiuni în afară de mâncat: pot ieși la o plimbare, pot face o baie, pot suna o prietenă să povestim etc.” , ți se schimbă perspectiva.
Cu noua perspectivă, cea a persoanei cu opțiuni, vei aborda într-un mod complet diferit, benefic pentru tine, momentul deciziei .
- Eliberarea – acceptarea
De cele mai multe ori îți menții un nivel ridicat de stres din cauză că nu vrei să renunți la un sentiment sau o idee.
Ȋn contextul unei situații stresante, acceptă lucrurile așa cum sunt și focusează-te asupra momentului prezent. Fii recunoscător și apreciază aspectele pozitive din viata ta.
- Reîncărcarea – activități care te împlinesc
Stresul e un consumator monstruos de energie. De aceea e foarte probabil să apelezi la mâncare pentru a umple deficitul creat.
Din fericire, poți dobândi o cantitate mare de energie practicând activitățile care îți plac. Ieși la o plimbare, sună un prieten, cântă, dansează, pictează, joacă-te, dă-ți voie să faci ceea ce îți aduce bucurie.
Cele patru metode sunt foarte ușor de aplicat. Dacă le aplici în mod consecvent, vei observa că se schimbă și felul în care te alimentezi atunci când ești stresat, iar silueta ta nu va avea de suferit. 🙂
Ȋn încheiere, îmi doresc să îți împărtășesc un citat al lui Viktor Frankl, supraviețuitor al lagărelor naziste :
“Omului îi poate fi luat totul, dar nu şi ultima dintre libertăţile omeneşti: aceea de a-şi alege atitudinea într-un anumit set de circumstanţe, de a-şi alege propriul fel de a fi.”
Fii artistul vieții tale!
Cu drag,
Roxi.
P.S. Sunt curioasă să știu dacă ai aplicat și tu astfel de metode și care ți s-a părut a fi cea mai eficientă. Lasă-mi un comentariu mai jos!
Iar dacă ți s-a părut de interes subiectul și crezi că ar putea beneficia și alte persoane citind articolul, te rog folosește butonul „share”.
Poti sa zici te rog mai multe despre „antrenamentul autogen” ?
Antrenamentul autogen e o metoda de relaxare inspirata din hipnoza. Foloseste o succesiune de sugestii si imagini prin care se induce starea de calm (pt asta , se trece prin 2 senzatii, de greutate si caldura: exemplu de sugestie: “Bratul drept este greu”). Astfel se realizeaza decontractarea musculara si vasodilatatia periferica. E foarte des folosita de sportivii de performanta pt ca ajuta pe ambele planuri, atat fizic cat si mental. Exista pe internet foarte multe materiale despre ce presupune in mod concret o astfel de sedinta, precum si inregistrari audio cu ajutorul carora te poti ghida.