Revin după o pauză mai lungă de activitate în online.
A fost o perioadă de acomodare pentru mine, de găsire a unui ritm în noile împrejurări ale existenţei. În ianuarie mi-am dat demisia de la jobul unde lucram ca statistician.
Am luat decizia de a mă dedica pe deplin pasiunilor mele, iar acum activez ca antrenor personal, coach şi mai fac şi pe artista (nu doar a vieţii mele) din când în când. 🙂 S-a dovedit a fi o decizie grozavă în urma căreia mi-am redobândit libertatea şi bucuria de a-mi trăi vocaţia.
Am să-ţi povestesc toată istoria pe larg cu altă ocazie însă.
Azi vreau să îţi relatez experienţa mea din weekendul 19-21 mai cand am participat la competiţia organizată de prietenii de la SmartMove Crossfit. A fost o competiţie internă (au participat doar membrii comunităţii), iar „lupta” a fost foarte strânsă.
M-am bucurat enorm de context. Am avut prilejul de a-mi testa limitele, atât fizice, dar mai ales mentale şi emoţionale.
De ce doresc să împărtăşesc cu tine această experienţă? Pentru că e un exemplu concret de abordare pentru atingerea unui obiectiv, abordare pe care eu o aplic în multe arii din viaţa mea.
Cum s-a desfăşurat toată nebunia?
Am avut 10 probe pe parcursul a două zile. Punctajul a fost dat în funcţie de locul ocupat la fiecare probă în parte. Cel care a adunat cele mai multe puncte per total a ieşit câştigător.
Cu alte cuvinte, dacă ai fost primul la 5 dintre probe, iar la restul 5 ai fost la coada clasamentului, a fost puţin probabil să te poziţionezi în fruntea lui.
Menţinerea în top în mod constant a adus punctaj mare, chiar dacă nu ai ocupat mereu locul 1.
Din ce motiv am ţinut să-ţi explic modul în care a decurs competiţia?
Pentru că se aseamăna cu procesul pe care îl ai de urmat pentru realizarea unui obiectiv propus.
Să presupunem că vrei să slăbeşti. Slăbitul implică o serie de acţiuni pe care e necesar să le întreprinzi o perioadă de timp. Iar precum în cadrul competiţiei, este esenţial să menţii un ritm constant (sport în mod constant, alimentaţie echilibrată, odihnă corespunzătoare).
Sunt şanse reduse să obţii rezultate notabile şi de durată sărind dintr-o extremă în cealaltă. Scenariul în care de luni până vineri faci foamea, iar în weekend te relaxezi şi mănânci până la refuz nu te va duce acolo unde îţi doreşti.
Insă un deficit caloric mic păstrat zi de zi, pe o perioadă lungă, cu o alimentaţie care îţi asigură echilibrul fizic şi emoţional, îţi cresc infinit şansele de a obţine ce ai stabilit.
În ceea ce priveşte sportul, la fel de puţin prolifică e varianta unui antrenament epuizant, urmat de săptămâni întregi de pauză.
Cea mai bună opţiune e cea în care menţii o constanţă a antrenamentelor, chiar dacă nu atingi potenţialul maxim în cadrul fiecăruia. E foarte posibil ca pe acest parcurs să ai zile proaste, însă e infinit mai bine să apari, să dai ce poţi în ziua aia, decât să renunţi.
Consecvenţa e cheia succesului!
Un alt aspect pe care-l consider important e elementul pe care îţi concentrezi atenţia.
Pe tot parcursul, atenţia mea a fost îndreptată nu pe a câştiga competiţia, ci pe a da 100% la fiecare probă. Ştiam că nu pot controla ce fac ceilalţi participanţi, însă am avut control deplin asupra propriei stări şi a modului în care acţionez eu în cadrul probelor.
Din nou, dacă e să fac o comparaţie cu procesul de slăbire, focusul tău ar trebui să fie pe acţiunile zilnice, pe alimentaţia ta şi pe antrenamentul de azi, să dai tot ce ai mai bun în ziua respectivă.
Nu poţi controla rezultatul, însă poţi controla acţiunile pe care le întreprinzi. Ele te conduc mai aproape de ceea ce îti doreşti sau te pot îndepărta. E important să faci tot ce ţine de tine. Acest mod de abordare îţi oferă şi o pace interioară, pe care altfel nu o vei avea.
Dacă atenţia ta este mereu pe punctul final, vei deveni frustrat si anxios. Te cântăreşti zilnic, acul cântarului nu se mişcă, te priveşti în oglindă şi eşti nemulţumit. Ideea e să accepţi situaţia prezentă în totalitate şi să fii concentrat pe realizarea în mod constant a faptelor care ştii că îţi aduc rezultatele dorite.
Culmea e că, având această atitudine, în momentul în care ajungi să obţii acel lucru, nu va conta atât de mult „trofeul”, cât ceea ce ai învăţat, ai descoperit despre tine şi ce ai devenit datorită procesului prin care ai trecut.
Până la urmă e competiţia ta, a celui care eşti acum cu cel care îţi doreşti să devii.
Iar eu te susţin să obţii locul 1 în crearea existenţei pe care ţi-o doreşti. Pentru că….eşti artistul vieţii tale !
Te îmbrăţisez cu drag,
Roxi.
P.S. Lasă-mi un comentariu mai jos dacă ţi-a plăcut articolul şi dacă eşti interesat de mai multe detalii pe această temă.
fain spus. bv pentru competitie!
multumesc 🙂